[Strek] [Strek]

ENGLAND

På kaia i Newcastle-Upon-Tyne. Tegnet av Per Teigen.

I 1910, bare 14 år gammel, måtte Ingeborg reise til England for å arbeide som barnepike. Slik skildret hun senere dette møtet med Newcastle i diktet "Innseiling", som er trykt i "Den gamle pioner" (1937):

"Innover, så langt en øyner,
gror en beksvart stim av stolper
som en stendød, avbrent skog,
som en morken galgelund.
Selv om månen gjemmer seg,
ser en skyggene som danser.
Svanen ifra Oslofjorden
kaster lys til alle kanter."

Oppholdet i England varte fra 1910 til 1913. På den tida lærte Ingeborg seg engelsk så godt at hun leste Shakespeare-drama på originalspråket!

Søsknene i Amerika ville nødig fortelle dem hjemme hvor tungt de hadde det, men i England kunne Ingeborg få høre om hvordan de slet. I den halvbiografiske boka "Vi må greie oss selv", kan vi lese et brev fra broren i Amerika:

Knudret grein.

"Kjære Ingrid!
Jeg synes liksom jeg må snakke med noen, og siden du ikke er heme lenger, så gjør det jo ikke noe om jeg forteller deg at jeg har vært syk. Jeg hadde fått jobb med hogging og tjente ganske bra. Men så var jeg så uheldig at jeg hogg meg i kneet for ei uke sia. Det var totre mil til koia. Det var litt for langt å gå. Så fikk jeg blodforgift i såret."

Knudret grein.

Disse opplevelsene var første spiren til emigrantdiktene på 1930-tallet.

Som barnepike opplevde Ingeborg klasseskillene i England. Hun oppdaget uvitenheten mellom tjenestefolk og behovet for folkeopplysning. Det sterkeste var synet av "bryggerottene". Dette var unger som levde på gata, og holdt liv i seg ved tigging og tjuveri. Bildet av dem som var fullstendig utenfor slapp henne aldri.

 

Tegning: Per Teigen

<=    -    =>

(c)Denne plakatserien er lagd for Ingeborgmuseet, 2313 Tangen, til 100-årsjubileet for Ingeborg Refling Hagens fødsel.
[Ingeborgmuseet]

Plakat nr. 8/41
Oppdatert 2. januar 1999.
Sidene blir vedlikeholdt av
Hallvord Reiar