[Strek] [Strek]
[Strek] Tittel: Brev fra fangenskapet

 

Tyskerne ble mer og mer overbeviste om at Ingeborg var gal, eller i alle fall døden nær.

Men pleierne som Ingeborg underviste, kunne smugle papir inn og ut fra sykehuset. Ingeborg begynte å skrive!

I all hemmelighet skrev hun lange avhandlinger om diktverk av Dante, Wergeland, Ibsen og Kinck! Og hilsner til kjente utenfor.

Slik så brevene ut:

" Voldsmakten er motsatt av kjærligheten - Derfor sier Vergil: "Vil du komme ut av skogens snarer må du ikke gå ulvens vei." - Og han sier videre at engang i fremtiden skal voldsmakten ende, den skal tape mot visdom, kjærlighet,"

(Upubl. brev - nederst på side 4)

Naturligvis måtte brevene skrives i hemmelighet. Tyskerne måtte ikke oppdage at hun var såpass vettug at hun kunne skrive! Sykepleiere hun stolte på smuglet papirene ut etterhvert..

 

Fjerde september 1942, mens Ingeborg var i tysk fangenskap, døde hennes mor Johanne. Ingeborg fikk beskjed, og formet minneord i et brev til ei venninne:

Roser var pynten på barnevogna når Ingeborg var lita Roser var pynten på barnevogna når Ingeborg var lita

"Da jeg var hjemme sist, drømte mamma at hun døde. Hun fortalte det bare til meg. Hun fortalte det for å riste stemningen av seg, og la til: "Jeg er ikke redd for døden, ser du - ikke for graven, men jeg liker ikke skyggedalen. Jeg liker ikke kapellet." Hun hvisket det sky, så bare jeg skulle høre det. Roser var pynten på barnevogna når Ingeborg var lita

"Du skal slippe å komme på kapellet," sa jeg. "Jeg skal være hos deg hele tiden til alt det der er over. Jeg skal tenne mange lys og holde deg i hånden."

"Tøys," sa mamma, men jeg så hun ble glad. Roser var pynten på barnevogna når Ingeborg var lita

Men nå ligger hun likevel på kapellet. Fra jeg fikk høre det, har jeg vært hos henne i tankene natt og dag. Roser var pynten på barnevogna når Ingeborg var lita

Når jeg tenker på mamma i trengselstider, så ser jeg henne vri seg gjennom et nesten sammenfiltret tornesnar. Hun krabber og klyver og griper for seg og river seg til blods. Men hodet stikker opp over hekken og ansiktet tindrer av fryd mens hun peker rundt seg og roper:

"Har dere sett make til roser?"

Stikkene glemte hun. Blodet så hun ikke. Bare rosene." Roser var pynten på barnevogna når Ingeborg var lita  Roser var pynten på barnevogna når Ingeborg var lita

 

Rosegrein med torner
Rosegrein med torner
Rosegrein med torner

<=    -    =>

(c)Denne plakatserien er lagd for Ingeborgmuseet, 2313 Tangen, til 100-årsjubileet for Ingeborg Refling Hagens fødsel.
[Ingeborgmuseet]

Plakat nr. 28/41
Oppdatert 16. juli 1998.
Sidene blir vedlikeholdt av
Hallvord Reiar