Dette er Hans E. Kincks reaksjon på Ingeborgs første bok, gjengitt i Litteraturtidende:

EN NY FORFATTERINDE.

AV
HANS E. KINCK.

Om Ingeborg Refling Hagens
debutbok "Når elv skifter leie",
som netop er utkommet paa Steenske
forlag, skriver Hans E. Kinck i et brev
til forlæggeren:

        Det har været mig en ublandet glæde at læse den bok, De var saa venlig at sende mig av Ingeborg Refling Hagen. Der staar friskhet av disse otte stykker - noveller nogen, nogen nærmest studier, nogen utkast, skildringer nogen; men alle med motiv fra småkaarfolks liv paa Hedemarkskanten, interiører av lune, unge - mylrende husmandsstuer foran peisen, og andet. Jeg synes der er noget lovende og rikt over hvert eneste stykke, - selv der hvor der er ufærdigheter, hvor kompositionen er løs, hvor der stikker forbilleder frem. Der er levende og frisk tegnede situationer, skjære naturstemninger og mange førstehaands. Jeg synes hun viser evne til at se skikkelser og høre dem, og at hun eier den evne til at stille dem hen i sin uvilkaarlighet, som man pleier kalde kunst - og den evne er intet særlig gjængs træk ved norsk skrivende kunst i øieblikket. Hendes sprog virker nyt og friskt, hun bygger tydelig paa et intimt kjendskap til Hedemark-dialekten, som hendes bønder ogsaa snakker; særlig er just replikerne levende. Dette er ikke den flate stil, den almindelige, den som læser halvt blundende som man læser et aviskauseri; den forlanger at høres, med pauser og med skiftende stemme - en stil hvis maal er at følge følsomt efter stoffet. Den har ellers det krappe, ægte norske præg; men der kan ogsaa komme et lyrisk langsyn i sætningens fald, som peker paa nye muligheter. - Og sa det minst gjængse av alt: hun er i sin kunst bestandig i god tro - det man jo ogsaa kalder sjæl.
        Hvad selve valget av motivet angaar, synes det at være en kjernesundhet i hendes syn, en stor menneskelighet; jeg skimter som hendes særpreg her et ungt og usedvanlig varmt sind og et lyst humør - det kommer f. eks. frem i det fornøielige grep, hun har paa tegningen av smaabarn, det kommer frem i hendes vakre og dype tegninger av morsfølelse, av ømhet mot barn og selvopofrelsens uutslitelighet, som hun later til at vite stundom endog kan besætte mænd. Denne skjønne sundhet træffer en ogsaa i tegningen av kjærlighetens og det første møtes skjæbnemagt, som i den siste dystre novelle, den som ogsaa har git hele samlingen navn - hvor en sytten aars jente støter på tatergutten: hun gaar bare fort og ræd forbi, og han sat bare og "lo og hadde ei fele i fanget".
        Selvfølgelig er det farlig at si noget ovenpaa en liten debutbok som dette. Og jeg ser vel at hun har et stykke frem; hun skal bl. a. arbeide sig helt ut av forbilleder, kanske tænke litt paa komposition osv. Men bare nogen og tyve aar; og dog kunne gjøre en slik samling! For i disse uensartede otte stykker kan ialfald jeg skimte konturer av det som heter en digter. Det er nemlig ikke bare det at "kunne skrive". Det kan jo nu utallige. Digter, det er at kunne se og høre og at kunne gjengi umiddelbart det sete og det hørte, saaledes at vi paany ser det. Den dyre evne tror jeg Ingeborg Refling Hagen eier.

        HANS. E. KINCK.



[Plakatserie: debut]

Kontakt oss!
Postadresse: Ingeborgmuseet Fredheim, 2337 Tangen.
Faks: 62 58 23 53

 

Ingeborgmuseet, 2337 Tangen
[Ingeborgmuseet]

Oppdatert 20. august 2000.
Nettform © HRMS
Ingeborg-biografi | 17. juni 1999 | 17. juniprogram 2000 | Statutter | Wergelands barnesanger |  Sekundærlitteratur